Pyszny naleśnikowy tort, który zachwyci swoim smakiem i wyglądem nie tylko dzieci, ale również Twoich gości. Nie za słodki, idealny na deser, obiad na słodko i podwieczorek :-)
Makowy tort naleśnikowy z kremem z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku przygotować krem: ¾ mleka wlać do rondelka. Dodać cukier, wymieszać i doprowadzić do gotowania. W pozostałym mleku rozmieszać kaszę mannę. Gdy mleko zacznie gotować, dodać rozmieszaną kaszę mannę i doprowadzić jeszcze raz do wrzenia, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i dodać nutellę. Dokładnie wymieszać, aż krem czekoladowy się rozpuści. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimną masę utrzeć z masłem na gładki krem.
2.Wszystkie składniki na naleśniki oprócz suchego maku zmiksować na gładką, jednolitą masę, dodać maku i ponownie zmiksować. Odstawić na 20 minut. Smażyć naleśniki na suchej, rozgrzanej patelni teflonowej z obu stron na rumiano. Każdy naleśnik posmarować wcześniej przygotowanym kremem i przykryć kolejnym naleśnikiem, aby powstał naleśnikowy tort. Tak postępować do wyczerpania składników. Ostatniego naleśnika dodatkowo udekorować kolorowymi perełkami. Od razu podawać.
Komentarze