Quiche z kremowym serkiem boczkiem cebulą i cheddarem to wspaniałe danie na niecodzienny obiad,bogactwo skomponowanych smaków i aromatów obok którego nie sposób przejść obojętnie,smakuje obłędnie!
1 godz. 10 min
Składniki:
Na formę do tarty o śr, 28 cm
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
2 jajka
1 łyżka zimnej wody
15 dag masła
szczypta soli
Nadzienie:
15 dag sera cheddar
125 g serka kremowego naturalnego lub o innym smaku u mnie Apetina -India
5 średnich cebul
1/2 zielonej papryki
kawałek pora
15 dag boczku łuskanego
2 jajka
1 żółtko
2 łyżki oliwy
200 ml śmietany 18%
1 łyżka musztardy delikatesowej
4 ząbki czosnku
pęczek szczypiorku cienkiego
8 pomidorków cherry
sól do smaku
przyprawa pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
pieprz czarny do smaku
Ouiche z cheddarem boczkiem i serkiem india - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą,zagnieść kruche ciasto,owinąć w folię włożyć na 30 minut do lodówki.
2.Nadzienie:Ser cheddar zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obrać pokroić w kostkę razem z porem.
3.Boczek pokroić w cienkie paseczki, wrzucić na suchą patelnię i smażyć do lekkiego zrumienienia,podlać 2 łyżkami oliwy wrzucić cebulę i por smażyć aż całość się ładnie zeszkli.Posolić do smaku.Zestawić z ognia.
4.Kremowy serek wymieszać ze śmietaną,musztardą jajkami, posiekanym szczypiorkiem oraz startym cheddarem, czosnek przecisnąć przez praskę dodać do masy,doprawić do smaku przyprawą z pomidorami czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim oraz solą i pieprzem,wymieszać.
5.Schłodzone ciasto rozwałkować wyłożyć formę natłuszczoną wcześniej. Uformować wysoką krawędź,dno poprzekłuwać widelcem,rozłożyć masę z cebulą i boczkiem,wylać na wierzch masę serową.
6.posypać pokrojoną w kostkę paprykę, powciskać pomidorki cherry.
Całość wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temp 180*c aż wierzch się lekko zrumieni.
Podawać po wyjęciu z pieca gorącą.
Komentarze