Kolumbijskie placki arepas

4.49 (208 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Do tradycyjnych arepas potrzebny jest specjalny gatunek mąki kukurydzianej. Zrobiłam eksperyment i usmażyłam arepas po polsku, czyli ze zwykłej mąki kukurydzianej. Nie są to prawdziwe arepas, a bardziej kukurydziane placuszki. Ale są bardzo smaczne, rumiane i mięciutkie. Najlepiej smakują na gorąco i wtedy szybko znikają. Szczególnie te z nadzieniem z sera.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 ml wody
    150 ml mleka
    szczypta soli
    300 g mąki kukurydzianej
    1 łyżka brązowego cukru
    3 łyżki masła
    50 g serka typu filadelfia
    100 tartej mozzarelli
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (208 ocen)

Zobacz również:

Placki Ser

Kolumbijskie placki arepas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zmieszać z mlekiem. Dodać sól, makę i cukier. Ciasto wymieszać i odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić, chwilę ostudzić i dodać do ciasta razem z serkiem.
    2. Formować małe kulki, zrobić otworek i napełniać tartą mozzarellą. Zakleić otworek ciastem i lekko przypłaszczyć na kształt placka. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron około 5 minut. Podawać z ostrą salsą, sałatą albo sosem jogurtowym.

Porady

Mąka kukurydziana do arepas to z reguły mąka wcześniej podgotowana. Często jest to biała mąka kukurydziana bez karotenów, przez co jest neutralna w smaku. A placuszki wychodzą jasne, prawie białe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować