Talerz przekąsek na sylwestra, zabawy karnawałowe. Domowe nachos które robi się szybko, i paluchy sprężynki które zrobimy w 10 minut. Do tego pyszny dip serowy owoce i warzywa i mamy fajne zakąski.
45 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
nachos:
50 g mąki pszennej
50 g mąki kukurydzianej
sól, pieprz
papryka słodka, ostra i wędzona
kurkuma
2 łyżki oleju
60 ml wody gorącej
paluchy:
1/2 opakowania ciasta francuskiego
100 g szynki szwarcwaldzkiej
1 jajko
Domowe nachos z paluchami z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nachos:
Do miski wsypuję mąki, dodaję przyprawy, gorącą wodę, olej i mieszam widelcem. Ciasto zagniatam rękoma jak na pierogi. Rozwałkowuję na stolnicy na placek o grubości 1 mm. Wykrawam dowolne kształty, trójkąty, kwadraty. Układam na blaszce wyłożonej papierem. Wstawiam do nagranego piekarnika góra dół temp 190 stopni i piekę około 7-10 minut. Uważać żeby nie spalić.
Paluchy:
Ciasto rozwałkowuję trochę, kroję na paski o szerokości 2 cm i długości szynki. Szynkę kroję na szerokość ciasta. Układam ją na cieście i skręcam jak sprężynki. Układam na blaszce na papierze, smaruję jajkiem rozbełtanym. Wstawiam do piekarnika nagrzanego 200 stopni na 20 minut.
Nachos, paluchy, kawałki papryki, winogrono podaje z dipem serowym.
Komentarze