Domowe nachos z paluchami z szynką

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Talerz przekąsek na sylwestra, zabawy karnawałowe. Domowe nachos które robi się szybko, i paluchy sprężynki które zrobimy w 10 minut. Do tego pyszny dip serowy owoce i warzywa i mamy fajne zakąski.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • nachos:
    50 g mąki pszennej
    50 g mąki kukurydzianej
    sól, pieprz
    papryka słodka, ostra i wędzona
    kurkuma
    2 łyżki oleju
    60 ml wody gorącej

    paluchy:
    1/2 opakowania ciasta francuskiego
    100 g szynki szwarcwaldzkiej
    1 jajko

    pozostałe:
    dip serowy
    1 papryka czerwona
    20 dkg winogrono ciemne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Wina Szynki Przekąski Nachosy

Domowe nachos z paluchami z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nachos:
    Do miski wsypuję mąki, dodaję przyprawy, gorącą wodę, olej i mieszam widelcem. Ciasto zagniatam rękoma jak na pierogi. Rozwałkowuję na stolnicy na placek o grubości 1 mm. Wykrawam dowolne kształty, trójkąty, kwadraty. Układam na blaszce wyłożonej papierem. Wstawiam do nagranego piekarnika góra dół temp 190 stopni i piekę około 7-10 minut. Uważać żeby nie spalić.

    Paluchy:
    Ciasto rozwałkowuję trochę, kroję na paski o szerokości 2 cm i długości szynki. Szynkę kroję na szerokość ciasta. Układam ją na cieście i skręcam jak sprężynki. Układam na blaszce na papierze, smaruję jajkiem rozbełtanym. Wstawiam do piekarnika nagrzanego 200 stopni na 20 minut.

    Nachos, paluchy, kawałki papryki, winogrono podaje z dipem serowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Sery Szynka Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować