Zakwas buraczany

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Idealny tradycyjny domowy zakwas buraczany nie zbędny dla anemików oraz osób zmęczonych i osłabionych. Wzmacnia krew oraz ma mnóstwo witamin. Można go długo przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni. Idealny bezpośrednio do picia lub na Wigilijny barszczyk.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg buraków czerwonych
    3 liście laurowe
    6 ziaren angielskich
    4 ziarenka pieprzu
    2łyżki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    4 ząbki czosnku
    kromka chleba na zakwasie
    1,5 litry wody letniej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Napoje Buraczki Zakwas

Zakwas buraczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obrać i pokroić w kostkę.
  • 2. Do glinianego naczynia włożyć buraczki oraz pozostałe składniki. Zalać letnią przegotowaną wodą. Naczynie przenieść w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką. Po około 4-6 dniach powinien pojawić się ,,kożuch,, to znak że zakwas się ,,ukisił,,wtedy przelać zakwas przez gazę.
  • 3. Zakwas przelać do słoików, zakręcić i przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować