Migdałowiec (bez pieczenia) wg. Siostry Anastazji

4.4 (169 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasta nie wymagające pieczenia pasują na każda okazję. Przepis ten znalazłam w książce "100 nowych ciast przepisy Siostry Anastazji" i dostosowałam do własnych potrzeb zamieniając krakersy na spodzie na herbatniki. Dzięki tej zamianie ciasto łatwiej się kroiło i przenosiło na talerz.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki ( 23 x 33 cm)
    Krem budyniowy:
    1 l mleka
    1 szkl. mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    1 jajko
    1 budyń waniliowy
    250 g masła
    Dodatkowo:
    1,5 paczki krakersów
    1 opakowanie herbatników
    400 g masy krówkowej
    400 ml śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka żelatyny
    100 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.4 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Migdałowiec (bez pieczenia) wg. siostry anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko z puszki gotujemy przez 3 godz, następnie studzimy.
  • 2. Na patelni lekko przyrumieniamy płatki migdałowe. Do 1 i 1/2 szkl. mleka dodajemy mąkę pszenną,mąkę ziemniaczaną,budyń,jajko.Mieszamy(można blenderem). Resztę mleka gotujemy z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i masłem. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlewamy mieszankę. Stale mieszając gotujemy budyń, następnie studzimy.
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wody. Śmietanę ubijamy (można z odrobiną cukru) i łączymy z chłodną żelatyną.
  • 4. Przełożenie ciasta:
    krakersy (zastąpiłam herbatnikami)
    masa budyniowa (zimna)
    krakersy
    karmel z mleka słodzonego
    krakersy
    bita śmietana
    płatki migdałowe
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (188 ocen)

Migdałowiec

To może cię zainteresować