Warzywna sałatka obiadowa z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Oryginalna sałatka warzywna do obiadu prosto z piekarnika. Różnorodność składników, aromatyczne przyprawy i zioła – to wszystko stanowi zdrowe i smakowite uzupełnienie obiadu.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pieczone składniki:
    2 nieduże bakłażany (łącznie 380 g)
    2 średnie pomidory (łącznie 300 g)
    2 nieduże ogórki sałatkowe (łącznie 270 g)
    250 g selera naciowego
    180 g obranej białej cebuli
    140 g łuskanego zielonego groszku
    1 duża obrana marchewka (130 g)
    4 obrane ząbki czosnku
    5 łyżek oliwy lub oleju
    2 łyżki soku z cytryny
    3 łyżeczki sosu sambal oelek
    1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
    3 pokruszone liście laurowe
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    1 łyżeczka mielonej białej gorczycy
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    ½ łyżeczki mielonego imbiru
    ½ łyżeczki mielonego anyżu
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Dodatkowo:
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka posiekanej mięty
    1 łyżka posiekanej szałwii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sałatki Musy Sok Przystawki Sosy

Warzywna sałatka obiadowa z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywna sałatka obiadowa z piekarnika 1. Bakłażany i pomidory pokroić w kostkę, ogórki na ćwierćplastry, seler naciowy w plastry, marchewkę zetrzeć na wiórki, cebulę i czosnek posiekać. Rozdrobnione ww. składniki przełożyć do miski. Dodać groszek, oliwę/olej, sok z cytryny, sos sambal oelek, musztardę oraz wszystkie przyprawy (również do smaku sól i pieprz)i suszone zioła. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć w formie (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec bez przykrycia 30 min w temp. 180 - 190⁰C.
  • Warzywna sałatka obiadowa z piekarnika 2. Upieczone warzywna wymieszać ze świeżą posiekaną zieleniną – na ciepło lub na zimno. Gotową sałatkę ewentualnie ponownie doprawić solą i pieprzem. Podawać jako ciepły lub zimny dodatek do obiadu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować