Oryginalna sałatka warzywna do obiadu prosto z piekarnika. Różnorodność składników, aromatyczne przyprawy i zioła – to wszystko stanowi zdrowe i smakowite uzupełnienie obiadu.
50 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Pieczone składniki:
2 nieduże bakłażany (łącznie 380 g)
2 średnie pomidory (łącznie 300 g)
2 nieduże ogórki sałatkowe (łącznie 270 g)
250 g selera naciowego
180 g obranej białej cebuli
140 g łuskanego zielonego groszku
1 duża obrana marchewka (130 g)
4 obrane ząbki czosnku
5 łyżek oliwy lub oleju
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżeczki sosu sambal oelek
1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
3 pokruszone liście laurowe
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
1 łyżeczka mielonej białej gorczycy
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonego anyżu
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Warzywna sałatka obiadowa z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany i pomidory pokroić w kostkę, ogórki na ćwierćplastry, seler naciowy w plastry, marchewkę zetrzeć na wiórki, cebulę i czosnek posiekać. Rozdrobnione ww. składniki przełożyć do miski. Dodać groszek, oliwę/olej, sok z cytryny, sos sambal oelek, musztardę oraz wszystkie przyprawy (również do smaku sól i pieprz)i suszone zioła. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć w formie (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec bez przykrycia 30 min w temp. 180 - 190⁰C.
2.Upieczone warzywna wymieszać ze świeżą posiekaną zieleniną – na ciepło lub na zimno. Gotową sałatkę ewentualnie ponownie doprawić solą i pieprzem. Podawać jako ciepły lub zimny dodatek do obiadu.
Komentarze