Jabłecznik z krateczką

5 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jabłeczniki, szarlotki te ciasta z jabłkami można jeść przez cały roki nigdy się nie znudzą. To takie nasze dobro narodowe :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    3,5 szklanki mąki pszennej
    200g zimnego masła 82%
    1 szklanka drobnego cukru
    2 jajka
    1 żółtko
    łyżeczka proszku do pieczenia

    1-1,5 kg jabłek
    opakowanie przypraw do szarlotki
    sok z cytryny
    2 torebki cukru waniliowego
    1 torebka budyniu waniliowego
    3/4 szklanki soku jabłoowego
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Jabłecznik z krateczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIASTO 1. Mąkę z proszkiem przesiewam na stolnicę, dodaję zimne pokrojone na kawałki masło oraz resztę składników. Zagniatam na jednolitą masę, dzielimy na 2 części jedną większa, druga mniejsza. Większą chładzam w zamrażarce pół godziny,a mniejsza schładzamy w lodówce.
  • CIASTO 2. Blachę o wym.25cm/30cm wyłóż papierem. Większą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko dociskamy i wyrównujemy ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika 180st.C na 15-20 minut.
  • jabłka 3. W między czasie obieram jabłka, kroję w kostkę lub trę na tarce o grubych oczkach, wkładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, przyprawę. Smażę jabłka około 15 minut. Budyń rozpuść w soku jabłkowym i wlej do jabłek. Zagotuj. Gorące jabłka wyłóż na podpieczony spód.
  • ciasto 4. Mniejszą połowę ciasta rozwałkuj i specjalnym radełkiem wytnij kratkę. Jeśli nie masz radełka potnij paski i ułóż na jabłkach.
  • jabłecznik 5. Całość wstaw do piekarnika i upiecz w 180st.c przez 30 minut. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem lub polukruj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mus jabłkowy Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować