Jabłecznik z krateczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z proszkiem przesiewam na stolnicę, dodaję zimne pokrojone na kawałki masło oraz resztę składników. Zagniatam na jednolitą masę, dzielimy na 2 części jedną większa, druga mniejsza. Większą chładzam w zamrażarce pół godziny,a mniejsza schładzamy w lodówce.
2.Blachę o wym.25cm/30cm wyłóż papierem. Większą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko dociskamy i wyrównujemy ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika 180st.C na 15-20 minut.
3.W między czasie obieram jabłka, kroję w kostkę lub trę na tarce o grubych oczkach, wkładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, przyprawę. Smażę jabłka około 15 minut. Budyń rozpuść w soku jabłkowym i wlej do jabłek. Zagotuj. Gorące jabłka wyłóż na podpieczony spód.
4.Mniejszą połowę ciasta rozwałkuj i specjalnym radełkiem wytnij kratkę. Jeśli nie masz radełka potnij paski i ułóż na jabłkach.
5.Całość wstaw do piekarnika i upiecz w 180st.c przez 30 minut. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem lub polukruj.
Komentarze