muffinki z jagodami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zainspirowałam się amerykańskim przepisem ze strony simplerecipes, com. Do odmierzania składników używamy szklanki o pojemności 240 ml.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki,
    łyżka proszku do pieczenia,
    1/2 łyżeczki sody,
    1/2 łyżeczki soli,
    8 łyżek masła (roztopionego i ostudzonego),
    szklanka cukru,
    łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem waniliowym),
    2 duże jajka,
    1 i 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
    2 łyżki mleka,
    skórka otarta z cytryny,
    szklanka jagód
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffinki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i sól. W drugim naczyniu dokładnie połączyć śmietanę, mleko, cukier, jajka, masło i skórkę z cytryny (ja robię to trzepaczką). Dodać składniki suche i szybko wymieszać - tylko do połączenia. Gdy używamy świeżych jagód lub borówek, można je delikatnie wmieszać do ciasta. Jeśli używamy owoców mrożonych lub z soku, lepiej najpierw nałożyć łyżkę ciasta do natłuszczonych foremek, następnie rozsypać owoce, przykryć kolejną łyżką ciasta i ewentualnie nałożyć kilka owoców na wierzch (nałożyć ciasto do 2/3 wysokości foremek). Piec około 20-25 minut w temp 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować