Babeczki marchewkowe z kandyzowaną marchewką

4.5 (165 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo puszyste, korzennie pachnące, z kremową śmietanką i pyszną kandyzowaną marchewką. Takie babeczki marchewkowe to świetna propozycja na małe co nieco czy słodkie do kawki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
    1 szklanka mąki tortowej
    ½ szklanki maki orkiszowej 2000 (lub pszennej/żytniej pełnoziarnistej)
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    szczypta soli
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki imbiru
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    3/4 szklanki oleju roślinnego
    3 duże jaja lub 4 mniejsze
    2/3 szklanka cukru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    200ml śmietanki kremówki (36%)
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    1 marchewka
    1 szklanka wody
    1 cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Babeczki marchewkowe z kandyzowaną marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki marchewkowe z kandyzowana marchewką 1. Babeczki: Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odmierzyć dwie szklanki.
  • Babeczki marchewkowe z kandyzowana marchewką 2. W misie miksera na małych obrotach ubić białka jajek ze szczyptą soli. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo: żółtka, cukier, olej, ekstrakt waniliowy oraz marchewkę. Na końcu dodajemy łyżką przesiane składniki sypkie.
  • Babeczki marchewkowe z kandyzowana marchewką 3. Foremki do babeczek wykładamy papilotkami i uzupełniamy do ¾ wysokości ciastem. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 18 minut.
  • Babeczki marchewkowe z kandyzowana marchewką 4. Dekoracja: Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Zalewamy szklanką wody i dosypujemy szklankę cukru. Gotujemy na małym ogniu aż płyn się zredukuje, badzie gesty i zacznie bomblować.
  • Babeczki marchewkowe z kandyzowana marchewką 5. Przelewamy przez sitko i wykładamy na papier do pieczenia rozsmarowując cienką warstwą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Łamiemy i kruszymy na mniejsze kawałki.
    Kremówkę ubijamy z dwoma łyżeczkami cukru waniliowego. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Posypujemy kandyzowaną marchewką i perełkami cukrowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować