Mrożona herbata może być nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Warto wykorzystać ziołowe napary by nadać herbacie zdrowotnych właściwości. Działa oczyszczająco, przeciwzapalnie i wzmacniająco na odporność.
7 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 szklanka=250 ml
Składniki:
1 litr wrzątku
2 torebki herbaty typu Earl Grey
2 torebki herbaty z kwiatów mniszka lekarskiego
3 łyżki płynnego miodu kwiatowego
1 owoc kiwi
pół cytryny
1,5 szklanki obranych, drobnych letnich owoców: porzeczek, borówek amerykańskich, malin
Kostki lodu
Mrożona herbata z mniszkiem, miodem, kiwi i letnimi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wysokiego, szklanego naczynia wlej połowę wrzątku, wrzuć herbaty czarne i zaparzaj około 4 minuty. Następnie wyciągnij torebki z herbaty, dosłodź miodem i wymieszaj. Do drugiego naczynia wrzuć herbatę z kwiatów mniszka, zalej wrzątkiem, przykryj talerzykiem i zaparzaj około 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij torebki , wlej herbatę czarną i odstaw do przestudzenia. Kiwi, cytrynę obierz i pokrój w plasterki. Owoce drobne przepłukaj i osusz. Do szklanek kładź małe porcje owoców (możesz dowolnie udekorować), kostki lodu i zalewaj przestygniętą mieszanką herbacianą. Smacznego!!!!.
Komentarze