Mini chinkali - pierożki z mięsem wołowym

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Takie pierożki można zalać rosołem lub po prostu zajadać same, uwielbiam ten smak pierożka a najlepsze są jeszcze świeże kiedy wypływa z nich rosołek. Polecam serdecznie.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    szklanka bardzo ciepłej wody
    małe jajko
    szczypta soli
    2 łyżki oliwy

    Farsz mięsny:
    400 g mielonej wołowiny
    szklanka rosołu
    pieprz i sól
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Mini chinkali - pierożki z mięsem wołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mielone mięso przełożyć do miski i wymieszać wraz z solą, pieprzem. Stopniowo wlewać rosół i mieszać, aż mięso wchłonie cały bulion.
  • 2. Mąkę przesiać na stolnicę i zarobić z wodą, solą oraz jajkiem i oliwą. Wyrobić gładkie i jednolite ciasto, odstawić aby odpoczęło na ok 15 minut pod przykryciem.
  • 3. Następnie ciasto rozwałkować i za pomocą małej literatki wykrawać kółka, nakładać farsz i zlepiać sakiewki, skręcając brzegi.
  • 4. Pierożki gotujemy w osolonej wodzie ok 10-12 minut.

Porady

Pierożki gruzińskie podajemy z gorącym rosołem, zupą lub zajadamy same.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować