Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem

4 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna, pożywna i szybka do przygotowania zapiekanka z plastrami ziemniaków, sera żółtego, pieczarek, kiełbasy oraz jajek. A całość otulona pierzynką ze śmietany. Idealna na szybki obiad w gronie rodziny, taką zapiekankę często serwuję na obiad bo bardzo ją lubimy.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 średnich ziemniaków
    200 g sera żółtego
    300 g pieczarek
    laska ulubionej kiełbasy
    6 jajek
    duży kubek śmietany
    pieprz i sól
    2 łyżki ketchupu
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo z odrobiną soli. Ziemniaki obrać i obgotować w osolonej wodzie ok 20 minut. Pieczarki umyć i pokroić nożykiem, podsmażyć na maśle doprawić solą oraz pieprzem.
  • zapiekanka 2. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i wyłożyć plastrami ziemniaków, plastrami kiełbasy, posmarować wymieszanym majonezem z ketchupem, ser zetrzeć na tarce i posypać po sosie, na to wyłożyć plastry jajek, posypać podsmażonymi pieczarkami i wyłożyć resztę plastrów ziemniaków. Śmietanę wymieszać z szczyptą soli i pieprzu i polać po ziemniakach. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiec 30 minut. Posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Porady

Zapiekankę można podać polaną ketchupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować