Kluski ziemniaczano-kukurydziane z młodymi ziemniakami

0 (0 ocen)

Można by rzec - przepis na ziemniaczany zawrót głowy. Kluski ziemniaczane nadziewane młodymi ziemniakami. Tutaj jednak celowo mąkę ziemniaczaną zastąpiłam mąką kukurydzianą - dla efektu kolorystycznego. Kluski polane masłem aromatyzowanym czosnkiem smakują rewelacyjnie.

Składniki:

  • Kluski:
    12 wyrównanych młodych ziemniaków o średnicy 4 - 5 cm (łącznie ok. 400g)
    800 g ugotowanych i pogniecionych ziemniaków (starych, do przechowywania)
    1 i 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
    2 jajka
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki imbiru mielonego
    szczypta pieprzu cayenne
    sól do smaku

    Masło smakowe:
    2 łyżki masła
    1 - 2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Knedle Faszerowane Przystawki

Kluski ziemniaczano-kukurydziane z młodymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski ziemniaczano-kukurydziane z młodymi ziemniakami 1. Młode ziemniaki oskrobać, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie (ok. 15 min), odcedzić i wystudzić.
    Starsze, gotowane ziemniaki zagnieść na ciasto z jajkami, mąką oraz przyprawami.
  • Kluski ziemniaczano-kukurydziane z młodymi ziemniakami 2. Przygotowaną masę podzielić na 12 części. Z każdej części uformować placek, na środek nałożyć jednego młodego ziemniaka i dokładnie zlepić.
  • Kluski ziemniaczano-kukurydziane z młodymi ziemniakami 3. Tak przygotowane kulki wrzucić na lekko osolony wrzątek. Od momentu wypłynięcia gotować 3 - 5 min. Odcedzić.
  • Kluski ziemniaczano-kukurydziane z młodymi ziemniakami 4. Masło rozpuścić w garnku, dodać obrany i posiekany czosnek. Chwilę dusić. Masłem czosnkowym polać ugotowane kluski.

Porady

Do przygotowania ciasta na kluski można wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować