Przepyszne młode ziemniaki duszone w białej,młodej kapuście z porem i koprem.Sycące danie z nutą ostrości jako samodzielny posiłek lub dodatek do mięs lub sadzonego jajka.
45 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg małych , młodych ziemniaków
1 mała główka młodej kapusty
1 młody por - biała część
1/2 pęczka kopru
2 łyżki masła klarowanego
sól , pieprz
szczypta chili
Młode ziemniaki w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie wyszorować , ugotować na pół miękko w osolonym wrzątku , odcedzić.
2.Pora przekroić na pół , dokładnie opłukać , pokroić w pół plastry.
Kapustę poszatkować.
W garnku rozgrzać masło , przesmażyć pora z kapustą aż zwiędną
3.Podlać kapustę wodą do wysokości warzyw.
4.Po 10 min duszenia dodać ziemniaki oraz koper , doprawić solą , pieprzem chili.
5.Składniki delikatnie wymieszać , dusić do całkowitej miękkości.
Podawać gorące np. z kwaśną śmietaną , maślanką lub jako dodatek do mięs.
Komentarze