Domowy jogurt naturalny

0 (0 ocen)

  • 10 godz.
  • Dla 3 osób

Dziś zapraszam Was po przepis na domowy jogurt naturalny. Jest to moje pierwsze podejście do domowej produkcji ale nie ostatnie. Domowy jogurt naturalny możemy wykorzystać do przygotowania różnych deserów, ciast, sosów i nie tylko.

  • 10 godz.
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 1 fiolka zakwaski na jogurt Vivo
    3 l mleka 3,2 %
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Zakwas Śniadanie

Domowy jogurt naturalny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać mleko, garnek postawić na ogniu i podgrzewać do momentu aż mleko osiągnie temperaturę od 37-40 stopni.
    Do mierzenia temperatury dobrze jest użyć termometru kuchennego.
    Potem fiolkę napełnić do połowy mlekiem i dokładnie wymieszać.
    Całą zawartość fiolki wlać do podgrzanego mleka i wymieszać.
    Szczelnie zakryć garnek ( ja użyłam folii spożywczej ) i zawinąć go w koc.
    Odstawić garnek na 8-10 godzin w ciepłe miejsce.
    Garnek nie powinien stać w przeciągu.
    Garnek z jogurtem przechowywać w lodówce ale można do przelać do innych wyparzonych naczyń z pokrywką..
    Taki jogurt spożyć w ciągu 7 dni.
    Można podać go z owocami, jako sos do sałatek, zamiast śmietany do mizerii lub innych potraw

Porady

W porcjach po prostu napisała porcja jako 1 litr . Ciężko policzyć dokładnie ile do czego dodałam jogurtu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Jogurt Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować