Mizeria z gruszką i orzechami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wariacja na temat mizerii. Sałatka z ogórków z dodatkiem soczystej gruszki oraz prażonych fistaszków to świetny dodatek do obiadu, który smacznie zaskoczy niejedno podniebienie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g ogórków gruntowych
    2 średniej wielkości twarde gruszki (łącznie 300 g)
    1 średnia obrana czerwona cebula (100 g)
    2 łyżki posiekanej melisy
    100 g łuskanych, prażonych orzechów ziemnych
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
    ½ łyżeczki mielonego cynamonu
    1/3 łyżeczki imbiru mielonego
    ½ łyżeczki cukru
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mizeria z gruszką i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mizeria z gruszką i orzechami 1. Ogórki pokroić w plastry i przełożyć do miski. Dodać posiekaną cebulę, wsypać po ½ łyżeczki soli i cukru, wymieszać i przykryć pokrywą. Po ok. 15 min odlać powstały płyn.
    Do ogórków z cebulą dołożyć pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę gruszki oraz melisę, wlać sok z cytryny, wsypać orzechy, przyprawę curry, cynamon oraz imbir. Składniki dokładnie wymieszać z dodatkiem majonezu. Na końcu sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować