Wariacja na temat mizerii. Sałatka z ogórków z dodatkiem soczystej gruszki oraz prażonych fistaszków to świetny dodatek do obiadu, który smacznie zaskoczy niejedno podniebienie.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
600 g ogórków gruntowych
2 średniej wielkości twarde gruszki (łącznie 300 g)
1 średnia obrana czerwona cebula (100 g)
2 łyżki posiekanej melisy
100 g łuskanych, prażonych orzechów ziemnych
2 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
½ łyżeczki mielonego cynamonu
1/3 łyżeczki imbiru mielonego
½ łyżeczki cukru
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Mizeria z gruszką i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki pokroić w plastry i przełożyć do miski. Dodać posiekaną cebulę, wsypać po ½ łyżeczki soli i cukru, wymieszać i przykryć pokrywą. Po ok. 15 min odlać powstały płyn.
Do ogórków z cebulą dołożyć pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę gruszki oraz melisę, wlać sok z cytryny, wsypać orzechy, przyprawę curry, cynamon oraz imbir. Składniki dokładnie wymieszać z dodatkiem majonezu. Na końcu sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze