1.Ciasto:
Margarynę posiekać z mąką, sodą i cukrem. Dodać jajka i miód. Wyrobić ciasto. Upiec 4 placki (forma 25/35 cm.) w temp. 180*C przez ok. 30 - 35 min.
2.Masa jabłkowa:
Obrane i starte na tarce o dużych oczach jabłka chwilę smażyć z masłem na wolnym ogniu. Pod koniec wsypać galaretkę, wymieszać i jeszcze smażyć przez kilka minut. Podzielić na 2 części.
3.Masa śmietanowa:
W niewielkiej ilości wody rozpuścić żelatynę. Śmietanę ubić z cukrem i połączyć z letnią żelatyną.
4.Przełożenie:
ciasto - 1/2 masy jabłkowej - ciasto - masa śmietanowa - ciasto - 1/2 masy jabłkowej - ciasto - masa krówkowa - wierzch posypać orzechami.
Porady
Masę jabłkową można zastąpić powidłami śliwkowymi.
Komentarze