Ciasto Miodek

4.99 (196 ocen)

Przepis na ciasto pochodzi z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji"

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag margaryny
    30 dag płynnego miodu
    1 kg mąki
    4 jajka
    2 łyżki sody
    1 szklanka cukru pudru

    Masa jabłkowa:
    2 kg jabłek
    2 galaretki (dowolne)
    2 łyżki masła

    Masa śmietanowa:
    1/2 l śmietany kremówki
    3 łyżeczki żelatyny
    cukier puder do smaku

    Dodatkowo:
    kilka łyżek masy krówkowej
    15 - 20 dag orzechów krojonych
Wystaw ocenę:

4.99 (196 ocen)

Ciasto miodek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę posiekać z mąką, sodą i cukrem. Dodać jajka i miód. Wyrobić ciasto. Upiec 4 placki (forma 25/35 cm.) w temp. 180*C przez ok. 30 - 35 min.
  • 2. Masa jabłkowa:
    Obrane i starte na tarce o dużych oczach jabłka chwilę smażyć z masłem na wolnym ogniu. Pod koniec wsypać galaretkę, wymieszać i jeszcze smażyć przez kilka minut. Podzielić na 2 części.
  • 3. Masa śmietanowa:
    W niewielkiej ilości wody rozpuścić żelatynę. Śmietanę ubić z cukrem i połączyć z letnią żelatyną.
  • 4. Przełożenie:
    ciasto - 1/2 masy jabłkowej - ciasto - masa śmietanowa - ciasto - 1/2 masy jabłkowej - ciasto - masa krówkowa - wierzch posypać orzechami.

Porady

Masę jabłkową można zastąpić powidłami śliwkowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Jabłka Masa krówkowa Orzechy Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować