Piernik wiśniowo - czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Piernik to jedno ze szczególnie ulubionych ciast w moich domu. Dlatego zawsze staram się w jakiś sposób zmienić i urozmaicić recepturę, by mile zaskoczyć Bliskich. Tym razem trafiło na wiśnie oraz czekoladę, a do tego lekka nuta pieprznej pikanterii. Polecam!

  • 1 godz. 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru
    5 łyżek miodu
    1/3 szklanki mleka
    200 g masła
    5 jajek
    200 g czekolady deserowej 45% kakao
    300 g wiśni drylowanych (świeże lub z kompotu)
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    8 goździków
    2 łyżeczki cynamonu mielonego
    ½ łyżeczki kardamonu mielonego
    ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Piernik wiśniowo - czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernik wiśniowo - czekoladowy 1. Wiśnie zmiksować blenderem na gładkie puree.
    Na małym ogniu rozpuścić czekoladę z dodatkiem mleka i wystudzić.
    Do innego garnka przełożyć masło, dodać cukier, miód, posiekane goździki, cynamon, kardamon i pieprz. Całość podgrzewać na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa. Mieszankę wystudzić.
    Do rozpuszczonego masła z dodatkami dołożyć wystudzoną czekoladę – wymieszać. Wbić jajka i dokładnie utrzeć. Wsypać sodę i ponownie utrzeć. Następnie dodać wiśnie i wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i jeszcze raz wymieszać.
    Ciasto przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Piernik wiśniowo - czekoladowy 2. Piec 50 – 55 min (180 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3.55 (587 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

piernik milky way

0 (0 ocen)

piernik

To może cię zainteresować