Placek rumuński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki wkładamy do plastikowej miski i mieszamy ze sobą. Wychodzi taka mazista masa. Odstawiamy ja na 12 godz. do lodówki. (Ja zazwyczaj ciasto zarabiam wieczorem, a rano piekę placki).
Po 12 godz. masę dzielimy na około 8 -9 części (tyle będzie placków). Ciasto jest zbyt rzadkie, aby je rozwałkować, dlatego za pomocą noża rozciągamy je na nieprzylepianym pergaminie (cały urok polega, by placki były cienkie). Ja pergamin z ciastem układam na odwrocie blaszki (łatwiej jest potem wyjąć ciasto po upieczeniu) i piekę. Pieczemy krótko - około 5 min każdy placek w 180°C.
2.Masa: Masło ucieramy, dodajemy cukier, żółtka, następnie orzechy, śmietanę i alkohol.
Komentarze