Placek rumuński

4.98 (190 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Ciasto jest rewelacyjne. Placki pod wpływem masy miękną. W efekcie ciasto w trakcie jedzenia po prostu rozpływa się w ustach.

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 24x36 cm
    Składniki na ciasto
    - 45 dag mąki,
    - 25 dag miodu,
    - 25 dag cukru pudru,
    - 12 dag mielonych orzechów,
    - 3 jajka,
    - 2 łyżeczki sody

    Masa:
    - 50 dag masła,
    - 6 łyżek cukru pudru,
    - 4 żółtka,
    - 20 dag zmielonych orzechów,
    - ¼ litra śmietany kwaśnej,
    - Spirytus do smaku
Wystaw ocenę:

4.98 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek rumuński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placek rumuński 1. Ciasto: Wszystkie składniki wkładamy do plastikowej miski i mieszamy ze sobą. Wychodzi taka mazista masa. Odstawiamy ja na 12 godz. do lodówki. (Ja zazwyczaj ciasto zarabiam wieczorem, a rano piekę placki).
    Po 12 godz. masę dzielimy na około 8 -9 części (tyle będzie placków). Ciasto jest zbyt rzadkie, aby je rozwałkować, dlatego za pomocą noża rozciągamy je na nieprzylepianym pergaminie (cały urok polega, by placki były cienkie). Ja pergamin z ciastem układam na odwrocie blaszki (łatwiej jest potem wyjąć ciasto po upieczeniu) i piekę. Pieczemy krótko - około 5 min każdy placek w 180°C.
  • 2. Masa: Masło ucieramy, dodajemy cukier, żółtka, następnie orzechy, śmietanę i alkohol.

    Gotową masą przekładamy placki, cienko smarując.
    Wierzch dekorujemy dowolnie.

Porady

Im placek dłużej leży tym jest lepszy. Jest trochę pracy przy nim, ale efekt wszystko wynagradza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Śmietana Orzechy włoskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rumuńska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować