Pomysł na jajka sadzone, podane w bardzo oryginalnej i ciekawej formie. Danie smakuje na ciepło i na zimno. Świetna propozycja na śniadanie, kolację, przystawkę, a nawet jako dodatek do obiadu zamiast mięsa.
Składniki:
8 jajek
sól do smaku
oliwa do smażenia
Masa z kaszanki:
600 g kaszanki (np. grillowa)
1 pęczek mięty
1 duże jajko
3 kopiaste łyżki mąki pszennej
sól do smaku
pieprz kolorowy mielony do smaku
Jajka sadzone w kaszance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kaszanki usunąć osłonki, resztę przełożyć do miski. Dodać posiekaną miętę, wbić jajko, wsypać mąkę. Całość zagnieść dłonią na jednolitą masę. Doprawić do smaku.
2.Z masy uformować 8 pierścieni. Zrumienić z jednej strony na rozgrzanej oliwie.
3.Pierścienie odwrócić na drugą stronę, w środek każdego pierścienia wbić po jednym jajku, jajko oprószyć solą do smaku. Smażyć pod przykryciem do pożądanego stopnia ścięcia.
Komentarze