500 g mielonego mięsa (wołowego, drobiowego lub jagnięcego),
jajko,
ok. 1/2 szklanki bułki tartej,
ok. 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
2 duże marchewki,
puszka pomidorów,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
szklanka bulionu lub wody,
2 małe cebule,
2-3 ząbki czosnku,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
kilka łyżek posiekanej kolendry,
ok. 1-2 łyżeczek ostrej papryki (może być więcej lub mniej),
ok. łyżeczki kuminu (lub do smaku),
ok. łyżeczki imbiru (lub do smaku),
ok. 3/4 łyżeczki kurkumy,
opcjonalnie szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej,
opcjonalnie szczypta szafranu,
sól, pieprz
bulgur lub kuskus do podania z tagine
Tagine z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso połączyć z jajkiem, posiekaną cebulą, bułką tartą, startym ząbkiem czosnku, świeżymi ziołami oraz przyprawami (płaska łyżeczka ostrej papryki, 3/4 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki kuminu i imbiru, sól i pieprz - do smaku). Uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego (mogą być większe lub mniejsze), przesmażyć je do zrumienienia na małej ilości tłuszczu, odłożyć (warto usmażyć małą porcję mięsa na próbę, by sprawdzić doprawienie mięsa). Na patelni po mięsie usmażyć drobno pokrojoną cebulę i plasterki marchewki, po chwili dodać czosnek, a następnie zalać wszystko bulionem i pomidorami. Dodać przecier i pozostałe przyprawy, zamieszać i dusić wszystko ok. 20-25 minut (gdyby sos za szybko gęstniał, można dolewać więcej płynu). Po tym czasie do sosu dodać klopsiki i ciecierzycę, pogotować wszystko jeszcze 5-10 minut, aż wszystkie składniki sosu będą miękkie, a sos zgęstnieje. Sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić sosu, posypać natką pietruszki i kolendrą.
Komentarze