Klopsiki w pomidorowym sosie curry

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Aromatyczne, ale nie pikantne danie znakomite na szybki obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • Klopsiki:
    500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    1 jajko
    I bułka kajzerka namoczona w wodzie
    2 łyżki natki pietruszki
    sól, pieprz

    Sos:
    1 cebula pokrojona w piórka
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    200 ml przecieru pomidorowego
    1 łyżka oleju
    200 ml bulionu z kurczaka
    ½ łyżeczki mielonego kminu
    ½ łyżeczki kurkumy
    ½ łyżeczki mielonej kolendry
    ½ łyżeczki mielonego imbiru
    2 goździki
    szczypta mielonego cynamonu
    szczypta ostrej papryki
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Klopsiki

Klopsiki w pomidorowym sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wymieszać z odsączoną bułką, jajkiem, natką, solą i pieprzem. Uformować klopsiki o średnicy 5 cm.
    Sos:
    Do garnka wlać olej i na zimny olej wrzucić cebulę. Gdy będzie już szklista, dodać czosnek, przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotować 5 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Wlać bulion, wymieszać, a gdy się zagotuje włożyć klopsiki i gotować 20 minut na małym ogniu. Posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Egzotyczna Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować