Mięso mielone z indyka

Mięso mielone z indyka

Indyki pojawiły się na ziemiach polskich w połowie XVI wieku. Początkowo hodowano je wyłącznie na folwarkach szlacheckich, dopiero z czasem trafiły na stoły zwykłych Polaków. Delikatność oraz walory smakowe mięsa z indyka zadecydowały o jego nieprzerwanej obecności w naszym kraju aż do dzisiaj.

Mięso mielone z indyka cechuje łatwość przygotowania, dzięki czemu z powodzeniem potrafi ono zastąpić kurczaka czy wołowinę. Ze względu na swój delikatny smak okazuje się idealne dla dzieci i osób starszych. Docenią je również ci, których sytuacja zmusiła do błyskawicznego przygotowania posiłku dla kilku głodnych osób, oraz gospodarze wszelakich imprez z ciepłym poczęstunkiem.

Za sporą zaletę potraw z indyczego mięsa mielonego należy uznać także i to, że pasują do nich praktycznie wszystkie rodzaje sosów: od tych łagodnych, poprzez jogurtowo-ziołowe, aż do najbardziej pikantnych. Owa właściwość indyka decyduje o tym, że zrobione z niego dania mogą za każdym razem smakować inaczej.

Dania z mięsa mielonego z indyka

Zapewne najbardziej powszechną, a zarazem przepyszną potrawą z mielonego mięsa indyczego są pulpety. Ich przygotowanie nie powinno trwać dłużej niż godzinę. Pasują do nich wszelkie dodatki, jakie możemy mieć w domu (ziemniaki, ryż, kuskus...), a smakują one domownikom i gościom w każdym wieku. Wyjątkowo aromatyczną propozycją okażą się pulpeciki w intensywnym sosie rydzowym, zaś spragnieni ostrzejszych doznań powinni się skusić na wzbogacenie pulpetów o sos paprykowy.

Mając ochotę na danie całkowicie innego rodzaju, możemy sięgnąć po przepis na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i szpinakiem. Jak już sama nazwa wskazuje, potrawa ta będzie osiągalna dla każdego, do jej przygotowania potrzeba nam bowiem produktów ogólnodostępnych i tanich. Czas spędzony w kuchni nie przekroczy jednej godziny, a poziom trudności nie powinien nikogo nieprzyjemnie zaskoczyć.

Nie należy przyjmować zresztą błędnego mniemania, jakoby mięso mielone z indyka nadawało się wyłącznie na obiad lub ciepłą kolację. Świetnie sprawdzi się także przy okazji porannego posiłku, pod postacią roladek indyczych na kanapki. Takie roladki gotuje się właśnie z mięsa mielonego, są bardzo atrakcyjne pod względem ceny i świetnie zastępują wędliny ze sklepu. Ich kolejną zaletę stanowi możliwość każdorazowego urozmaicania nowymi dodatkami. Zero śniadaniowej nudy!

Co zrobić z mięsa mielonego z indyka?

Mięso mielone z indyka możemy jednak wykorzystać w kuchni na sposoby znacznie bardziej niecodzienne. Takie eksperymenty nie każdemu przypadną co prawda do gustu, warto jednak przynajmniej przyjrzeć się im bliżej. A nuż w niedalekiej przyszłości nadarzy się odpowiednia okazja, by przetestować je w praktyce?

Pierwszą niestandardową opcją obiadową jest orientalna zupa z pulpecikami: zaskakujące połączenie smaku indyczego mięsa i z kuchnią tajską. Najciekawszym składnikiem tej zupy okaże się z pewnością sos ostrygowy - w zależności od metody podania, może on modyfikować smak potrawy, zabarwiając ją słodką bądź słoną nutą. Zupa będzie gotowa już po 30 minutach; tak krótki czas wystarczy, aby wydobyć ze składników wszystko, co najlepsze. Na tym właśnie polega sekret wielu potraw opartych na przepisach z dalekiej Tajlandii. 

Inny nietuzinkowy pomysł na obiad z indyka to torcik makaronowy w cieście francuskim. Jest to w zasadzie klasyczna makaronowa zapiekanka z pomidorami, czerwoną papryką i serem, wzbogacona jednak o dekorację z francuskiego ciasta, a także uformowana w smakowicie wyglądający torcik. Pomysł ten cechuje prostota wykonania i duża atrakcyjność wizualna, co  z kolei sprawia, że można go z powodzeniem wykorzystać przy okazji rodzinnych świąt, przyjęć czy nawet romantycznych posiłków we dwoje.  

Polecane przepisy

Liczba przepisów: 43

4.7 (10 ocen)

Zdobywca nagrody

Papryka faszerowana ryżem, mięsem indyczym, marchewką i selerem

To może cię zainteresować