Zdrowa i pożywna sałatka z witaminową dawką w postaci zielonych warzyw oraz z dodatkiem wartościowej odżywczo kaszy bulgur i delikatnej w smaku mozzarelli.
35 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1 duża zielona papryka (240 g)
2 nieduże zielone młode patisony (łącznie 200 g)
1 nieduża zielona młoda cukinia (150 g)
110 g liści jarmużu
100 g łuskanego młodego groszku
70 g młodego pora
2 łyżki posiekanej melisy
2 łyżki posiekanego lubczyku
100 g suchej kaszy bulgur
2 kulki sera mozzarella (po osączeniu 2 x 125 g)
4 – 5 łyżek oliwy lub oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka całych nasion czarnuszki
po 1 łyżeczce mielonych przypraw - nasion kolendry, białej gorczycy, papryki słodkiej
po ½ łyżeczki mielonych przypraw – kminku, nasion kozieradki
sól do smaku
pieprz cayenne do smaku
Sałatka z zielonych warzyw z kaszą bulgur i serem mozzarella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Patisony i cukinię pokroić w plastry, a następnie w paski. Pora pokroić w półplastry, jarmuż posiekać. W garnku rozgrzać 3 – 4 łyżki oliwy/oleju, dodać rozdrobnione ww. warzywa, wlać sos sojowy i wsypać przyprawy – czarnuszkę, owoce kolendry, gorczycę, paprykę, kminek, nasiona kozieradki. Składniki smażyć 5 min, mieszając, po czym do wystudzonych dołożyć ugotowaną wg instrukcji na opakowaniu i również wystudzoną kaszę i całość dokładnie wymieszać.
2.Następnie dodać pozbawioną nasion i pokrojoną w kostkę paprykę, groszek, posiekaną zieleninę oraz osączony i drobno pokrojony ser. Wszystkie składniki wymieszać z dodatkiem 1 łyżki oliwy/oleju i soku z cytryny. Na końcu sałatkę doprawić przyprawami do smaku.
Komentarze