Puszysty i delikatny sernik bez spodu z dodatkiem słodkich bananów, świeżej marchewki, melisy oraz bazylii, posypany kandyzowaną skórką pomarańczy. Słodka delicja w sam raz na wykwintne przyjęcie, ale i świetny deser na upalne dni.
45 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Gotowana marchewka:
250 g oczyszczonej marchewki
½ szklanki mleka
½ szklanki wody
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka cukru
szczypta soli
Pozostałe składniki:
1,2 kg naturalnego serka śmietankowego 25% tłuszczu
400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
½ szklanki mleka
6 żółtek
6 białek (zimne – z lodówki)
2/3 szklanki cukru
2 banany (łącznie po obraniu ze skórki 265 g)
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki posiekanej melisy
2 łyżki posiekanej bazylii
4 łyżki soku z cytryny
2 opakowania budyniu bez cukru o smaku waniliowym (opakowanie na ½ L płynu)
1 łyżeczka kardamonu mielonego
szczypta soli
Sernik bananowy z marchewką, skórką pomarańczową, melisą i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojoną w plastry marchewkę przełożyć do garnka, wlać mleko, wodę i olej, wsypać cukier oraz sól. Całość doprowadzić do wrzenia, gotować 20 min, a następnie wystudzić. Do marchewki dołożyć serek, jogurt, żółtka, rozdrobnione banany, melisę i miętę. Wlać sok z cytryny, wsypać cukier, kardamon i oba opakowania proszku budyniowego. Zawartość garnka zmiksować blenderem.
2.Na końcu dodać białka ubite ze szczypta soli na sztywną pianę. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
3.Wierzch masy posypać skórką pomarańczową. Sernik piec 60 min w temp. 175°C. Po upieczeniu studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Sernik przechowywać w lodówce.
Komentarze