Sernik bananowy z marchewką, skórką pomarańczową, melisą i bazylią

4.5 (8 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszysty i delikatny sernik bez spodu z dodatkiem słodkich bananów, świeżej marchewki, melisy oraz bazylii, posypany kandyzowaną skórką pomarańczy. Słodka delicja w sam raz na wykwintne przyjęcie, ale i świetny deser na upalne dni.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Gotowana marchewka:
    250 g oczyszczonej marchewki
    ½ szklanki mleka
    ½ szklanki wody
    3 łyżki oleju słonecznikowego
    1 łyżka cukru
    szczypta soli

    Pozostałe składniki:
    1,2 kg naturalnego serka śmietankowego 25% tłuszczu
    400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    ½ szklanki mleka
    6 żółtek
    6 białek (zimne – z lodówki)
    2/3 szklanki cukru
    2 banany (łącznie po obraniu ze skórki 265 g)
    100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    2 łyżki posiekanej melisy
    2 łyżki posiekanej bazylii
    4 łyżki soku z cytryny
    2 opakowania budyniu bez cukru o smaku waniliowym (opakowanie na ½ L płynu)
    1 łyżeczka kardamonu mielonego
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (8 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik bananowy z marchewką, skórką pomarańczową, melisą i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik bananowy z marchewką, skórką pomarańczową, melisą i bazylią 1. Pokrojoną w plastry marchewkę przełożyć do garnka, wlać mleko, wodę i olej, wsypać cukier oraz sól. Całość doprowadzić do wrzenia, gotować 20 min, a następnie wystudzić. Do marchewki dołożyć serek, jogurt, żółtka, rozdrobnione banany, melisę i miętę. Wlać sok z cytryny, wsypać cukier, kardamon i oba opakowania proszku budyniowego. Zawartość garnka zmiksować blenderem.
  • Sernik bananowy z marchewką, skórką pomarańczową, melisą i bazylią 2. Na końcu dodać białka ubite ze szczypta soli na sztywną pianę. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Sernik bananowy z marchewką, skórką pomarańczową, melisą i bazylią 3. Wierzch masy posypać skórką pomarańczową. Sernik piec 60 min w temp. 175°C. Po upieczeniu studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Sernik przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować