Filety śledziowe po kaszubsku

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis na te wytworne śledzie dostała kilka lat temu moja mama od swojej siostry, co roku u mnie gościły na wigilijnym stole. W tym roku również zrobiłam je, moja rodzinka je uwielbia i każdy czeka cały rok na te śledzie. Bo na święta bożego narodzenia smakują najlepiej.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg śledzi w zalewie octowej
    400 g pieczarek świeżych
    4 średnie cebule
    200 g koncentratu pomidorowego
    2 łyżeczki majeranku
    2 łyżki miodu prawdziwego
    szklanka oleju
    pieprz i sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Filety śledziowe po kaszubsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną cebulę kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą oraz pieprzem. Do usmażonej cebuli dodajemy pieczarki pokrojone w plastry, koncentrat pomidorowy, miód, olej oraz majeranek. Całość dusimy na małym ogniu 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Śledzie kroimy w niewielkie kawałki, dodajemy do wystygniętego sosu i delikatnie mieszamy aby kawałki ryb się nie rozwaliły. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki.

Porady

Śledzie najlepiej zrobić dwa dni przed świętami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować