Śledź z cebulą i marynowanymi podgrzybkami

5 (6 ocen)

  • 5 min
  • Dla 2 osób

Ta prosta sałatka śledziowa to danie które pamiętam z domu, właśnie w okresie zimowym, bo oprócz cebuli która działa korzystnie na odporność jest śledź, który ma całe bogactwo witamin, zdrowych tłuszczów, białka

  • 5 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 200 g filetów śledziowych matias

    1/2 cebuli
    1/2 cytryny
    6 łyżek oleju rzepakowego na zimno tłoczonego
    pieprz, sól
    kilka kapeluszy marynowanych grzybków (kapelusze podgrzybka)
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Śledź z cebulą i marynowanymi podgrzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kupione śledzie namaczam w zimnej wodzie -przez noc
  • 2. Następnego dnia, odsączone śledzie, kroję na kawałki, skrapiam sokiem z cytryny i olejem
  • 3. Cebulę kroję w pióra - delikatnie solę .
  • 4. Na cebuli układam śledzia wraz z sosem z oleju i cytryny. Dodaję kilka kapeluszy podgrzybków i delikatnie posypuje świeżo mielonym pieprzem do smaku
    Podaję z ulubionym pieczywem.

Porady

Zamiast podgrzybków, można wykorzystać inne grzyby marynowane które lubimy np. borowiki. Ja wykorzystałam zwykły czarny pieprz, ale w wersji odświętnej warto użyć czerwonego pieprzu, którego lekko cytrusowy smak genialnie sprawdzi się w sałatce. Taka saltka może być przechowywane 2 dni w lodówce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować