Śledzie na słodko

4.5 (187 ocen)

Śledzie na słodko - z ananasem, selerem oraz rodzynkami. Sos przygotowany na bazie jogurtu greckiego. Potrawa zyskuje piękny kolor dzięki dodanej kurkumie, a gałka muszkatołowa lekko zaostrza całość, choć smak nadal pozostaje delikatny i przyjemny.

Składniki:

  • 14 filetów śledziowych a'la matjas (850g) - wymoczone

    Sos:
    1 puszka ananasa w kawałkach w lekkim syropie (340g bez zalewy)
    1 słoik selera konserwowego (150g bez zalewy)
    4 ząbki czosnku
    1 pęczek natki pietruszki
    100 g rodzynków
    2 opakowania jogurtu greckiego 10% tłuszczu (2 x 400g)
    sok z 1 cytryny
    2 - 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka kurkumy
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery Sok Przystawki Sos jogurtowy

Śledzie na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie na słodko 1. Ananasa odcedzić, podpiec (ok. 5 min) na silnym ogniu, na suchej patelni, mieszając. Wystudzić.
  • Śledzie na słodko 2. Rodzynki zalać gorącą wodą. Gdy napęcznieją, odcedzić, wystudzić i dołożyć do ananasa. Seler osączyć, czosnek i natkę posiekać - dołożyć do ananasa i rodzynków.
  • Śledzie na słodko 3. Następnie dodać jogurt - wymieszać. Wsypać przyprawy i ponownie wymieszać.
  • Śledzie na słodko 4. Śledzie pokroić na małe kawałki, włożyć do sosu, wymieszać i włożyć do lodówki do przegryzienia (co najmniej 1 dzień).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować