chrupiące gofry maślane

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zaraz po wyjęciu są miękkie i dosłownie za kilka sekund robią się niesamowicie chrupiące, pysznie maślane.

  • 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g masła
    3 jajka
    130g cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    200g mąki pszennej typ 450

    Dodatki:
    Bita śmietana
    Świeże owoce sezonowe
    Konfitura malinowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Gofry

Chrupiące gofry maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić i przestudzić. Gofrownicę nagrzać z odrobiną tłuszczu.
  • 2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  • 3. Naprzemian wlewać masło i wsypywać mąkę cały czas mieszając.
  • 4. Ciasto wylewać na rozgrzaną gofrownicę i piec do momentu, aż przestanie wydobywać się para. Wyłożyć gofry na kratkę i podawać z ulubionymi dodatkami.

Porady

Aby uzyskać chrupiące gofry należy je układać obok siebie na kratce a nie jedne na drugich. Para musi mieć miejsce do ulotnienia się, a kładąc je na siebie powodujemy, że szybko zmiękną i nie będą chrupiące.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło roślinne Jajka kacze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować