Pesto szpinakowe z masłem z nerkowców

5 (1 ocen)

  • 5 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Wegański, lekki sos, idealny do sałatki makaronowej

  • 5 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 garście świeżych liści szpinaku
    1 łyżka masła z nerkowców
    2 ząbki czosnku
    3 łyżeczki oliwy
    3 łyżeczki oleju rydzowego
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka soli
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sosy Sos do sałatki Pesto

Pesto szpinakowe z masłem z nerkowców - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zmiksować na wysokich obrotach w rozdrabniaczu.
    Sos podawać jako dodatek do sałatki makaronowej na zimno, np. z suszonymi pomidorami, tuńczykiem, fetą i świeżym szpinakiem.
    Smacznego!

Porady

Masło można zrobić samodzielnie, prażąc nerkowce, a następnie miksując je do uzyskania konsystencji masła orzechowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Masło orzechowe Orzechy nerkowca Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować