Fanta – styczne ciasto z mandarynkami

3.71 (14 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Fantastyczne niemieckie ciasto z Fantą, ciasto jest proste i mega smaczne, wyciągając je z piekarnika, zastanawiałam się czy zdąży ostygnąć i czy wytrwa do przekładania, zapach obłędny. Przepis na to ciacho podesłała mi Kasia, bardzo je zachwalała i polecała. W Niemczech jest bardzo popularne, co prawda moja wersja jest przerobiona, bo u Kasi na ciasto jeszcze przed włożeniem do piekarnika przychodziły odsączone mandarynki, a po upieczeniu i wystygnięciu masa budyniowa, oraz masa śmietanowa, a ja przerobiłam pod siebie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka 25×30 cm

    Ciasto:

    4 jajka
    3/4 szkl. cukru
    100 ml oleju
    1 szkl. jogurtu greckiego ( szkl. 250 ml )
    150 ml napoju gazowanego Fanta
    1/4 łyżeczki soli
    kilka kropli aromatu pomarańczowego
    3 szkl. mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Galaretka:

    2 galaretki pomarańczowe
    2 puszki mandarynek w syropie

    Masa śmietanowa:

    600 ml śmietanki kremówki 30, 36 %
    cukier puder do smaku
    3 łyżeczki żelatyny + 1/4 zimnej wody
Wystaw ocenę:

3.71 (14 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Fanta – styczne ciasto z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fanta. 1. Całe jaja ubić z cukrem na puszystą i jasną masę, dodawać partiami olej i jogurt grecki, następnie wlać napój gazowany, olejek pomarańczowy i wsypać sól. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko, dodawać partiami na koniec, miksując na najmniejszych obrotach miksera, lub można użyć silikonowej szpatułki. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 160 C przez ok. 40 min. Ciasto pozostawić do wystygnięcia po upieczeniu, ściąć górkę z wierzchu.
    Mandarynki odsączyć z zalewy. Galaretki zalać 3 szkl. wrzątku. Gdy galaretki ostygną, wrzucić mandarynki, gdy galaretki zaczną tężeć wylać na ciasto i odstawić do lodówki.
    Kremówkę wrzucić do zamrażalnika na 20 min. w tym czasie żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Schłodzoną śmietankę upić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku, oraz napęczniałą żelatynę podgrzaną kilka sekund w mikrofali lub na parze, do płynnej konsystencji ( do płynnej żelatyny dać łyżkę śmietanki i energicznie wymieszać, następnie całość przelać do pozostałej ubitej śmietanki i krótko zmiksować do połączenia). Gotową śmietankę wyłożyć na galaretkę z mandarynkami. Wierzch można potrzeć gorzka czekoladą.
    Ciasto najlepsze na drugi dzień.

Porady

Ciasto można zrobić bez galaretki i masy śmietanowej, przed włożeniem ciasta do piekarnika ułożyć na wierzchu odsączone z syropu mandarynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Mandarynki Masa śmietanowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować