Baozi z makiem i bakaliami

4.5 (140 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Polsko-Chiński kulinarny mariaż. Baozi (czyt. bałcy) to chińskie drożdżowe bułeczki na parze, zazwyczaj z mięsnym nadzieniem. U mnie w wersji deserowej - z nadzieniem z maku i słodkich bakalii.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Baozi:
    Mleko - 100ml
    Woda - 100ml
    Drożdże - 20g
    Cukier - 1 łyżeczka
    Olej - 1 łyżeczka
    Sól - szczypta
    Mąka (u mnie krupczatka) - 400g
    Masa:
    Masa makowa - 1 puszka (850g)
    Figi suszone - 5 szt
    Śliwki suszone - 6 szt
    Rodzynki - garść
    Żurawina suszona - garść
    Daktyle - garść
    Do dekoracji - kandyzowana skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Baozi z makiem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bao 1 1. Wodę z mlekiem lekko podgrzewamy, powinna być letnia. Rozpuszczamy w niej drożdże i cukier, odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mieszamy z olejem, solą i mąką i zagniatamy. Ciasto powinno być gęste i elastyczne. Nie powinno się kleić do rąk. Jeśli się klei, trzeba dodać więcej mąki.

    Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

    W tym czasie mieszamy masę makową i rodzynkami, żurawiną i pokrojonymi daktylami, figami i śliwkami.
  • bao 2 2. Dzielimy ciasto na pół i każdą połówkę rolujemy w wałek. Kroimy na kawałki, które wyrabiamy w kształt kulki. Każdą kulkę wakujemy na cienko na sporej ilości mąki.
  • bao 4 3. Do ciasta dajemy farsz i powoli ściskamy. Ciasto samo się ułoży.
    Górną część ciasta mocno ściskamy, aby się nie rozklejało podczas gotowania.
  • bao 5 4. Jeśli gotujecie baozi w bambusowym koszyczku (co szczerze polecam!), połóżcie każdy na kawałku papieru do pieczenia.
  • bao 6 5. Układamy w koszyczku i gotujemy na parze 12-15 minut (w zależności od wielkości).

    Można oczywiście gotować tradycyjnie na ściereczce.
  • bao 7 6. Podajemy posypane kandyzowaną skórką pomarańczową (i ewentualnie płatkami migdałowymi).

    Baozi są lekkie, puszyste i słodkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Drożdże Mak Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować