Te śnieżne pączki to moja jedna wielka kombinacja aby nie było zwyczajnie jak zwykle,pulchne drożdżowe ciasto i aksamitny krem z białej czekolady to prawdziwa uczta dla podniebienia,na tłusty czwartek czy słodki karnawał idealne!
1 godz. 40 min
Dla 4 osób
Składniki:
7 szklanek mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
3 żółtka
1 jajko całe
2 łyżki śmietany 18%
1/2 szklanki miałkiego cukru
2,5 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
1/3 szklanki roztopionej margaryny lub masła
2 łyżki rumu lub spirytusu
1 łyżka zmielonej skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki soli
Krem:
500 ml śmietanki kremowej 30%
60 g masła
200 g białej czekolady
50 g miodu prawdziwego
Śnieżne pączki karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży ,łyżeczki cukru,łyżki mąki i połowy ciepłego mleka zrobić rozczyn,zostawić do podrośnięcia. Mąkę pszenną wsypać do dużej miski,wsypać sól i cukier wbić jajko,dodać żółtka wlać pozostałe mleko i ciepłą wodę oraz wyrośnięty rozczyn i skórkę cytrynową wszystko razem wyrabiać ręką pod koniec wlać rozpuszczoną margarynę lub masło,dolać rum lub spirytus dodać śmietanę i ponownie zagnieść do połączenia aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.Gdyby ciasto okazało się za "suche" można dolać jeszcze ciepłego mleka. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę wałkujemy na grubość 2 cm i szklanką o śr 7-8 cm wykrawamy jednolite kółka. Tak przygotowane pączki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.Tu nie trzeba się śpieszyć bo cały sekret pulchnych pączków tkwi w tym że ciasto musi bardzo dobrze wyrosnąć.
2.We frytkownicy lub szerokim garnku rozgrzewamy olej do 170-175*c i smażymy pączki z obu stron na rumiano,należy uważać żeby trzymać stałą temp oleju,aby nie był bardzo mocno rozgrzany ponieważ pączki szybko złapią brązowego koloru a w środku pozostaną surowe. Po usmażeniu osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
3.Krem: Śmietanę kremówkę wlewamy do rondelka dodajemy masło oraz miód i na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia,gotujemy cały czas energicznie mieszając do powstania jednolitej masy,następnie zestawiamy z ognia wsypuję połamaną lub startą białą czekoladę i mieszając rozpuszczamy ją w śmietanie. Krem odstawiamy do przestygnięcia a następnie wkładamy na całą noc do lodówki w celu solidnego schłodzenia. Na drugi dzień masę śmietanowo-czekoladową ubijamy mikserem na puszysty krem. Tak przygotowany krem wkładamy do szprycy cukierniczej i przekładamy masą przekrojone poziomo pączki.Na koniec oprószamy grubo cukrem pudrem.
Komentarze