Bardzo smaczne tortowe ciasto z dwoma masami z kawy czarnej oraz kawy cappuccino czekoladowej z malutkimi bezikami. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, nam bardzo smakowało.
Ciasto kawowe z bezami i nutką alkoholu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao, przesiać do masy jajecznej, wsypać cappuccino, ocet i wymieszać łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać biszkopt. Piec ok.30 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 2 placki. Kawę czarną zaparzyć.
2.Jajka z cukrem ubić na parze można razem a po ubiciu przedzielić na pół. Do utartej masy jajecznej dodać kawę czarną zaparzoną a do drugiej wmieszać kawę cappuccino. Odstawić.
3.Miękkie masło ucierać na puch ja utarłam 2 kostki masła a potem przedzieliłam na połowę i połączyłam z masami. Wymieszać każdą masę mikserem, do smaku wlać odrobinę alkoholu ok pół kieliszka.
4.Pierwszy blat naponczować wódką wyłożyć masę a następnie bezy i drugi smak masy. Przykryć biszkoptem. Wierzch i boki posmarować masą, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ciasto. Dowolnie udekorować perełkami.
Komentarze