Deser banoffee

3.55 (33 ocen)

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Coś dla miłośników bardzo słodkich deserów :) Połączenie chrupiących herbatników, słodkiej masy kajmakowej, bananów i bitej śmietany to prawdziwa uczta dla podniebienia.

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 80 g maślanych herbatników
    3 średnie banany
    1 1/2 łyżki soku z cytryny
    200 g masy kajmakowej
    300 g śmietany 30%
    1/2 łyżki cukru pudru
    2 kostki startej gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

3.55 (33 ocen)

Zobacz również:

Desery Desery z owocami

Deser banoffee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki rozdrobnić w malakserze na piasek. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Banany pokroić na plasterki i zalać sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszać. Masę kajmakową (jeśli jest mocno twarda) podgrzać kilka sekund w mikrofalówce lub umieścić puszkę w misce z ciepłą wodą na kilka minut. Do szklanek/pucharków wsypać po 2 łyżki herbatników, 1 łyżkę masy kajmakowej, poukładać plasterki bananów i dodać 2 łyżki bitej śmietany. Tak postępować, aż do wyczerpania składników. Bitą śmietanę na wierzchu udekorować pozostałymi plasterkami banana i posypać startą czekoladą. Podawać od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Banany Śmietana 30% Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować