Prosty torcik czekoladowy bezglutenowy z chałwą i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Szkoda, ze świeże truskawki mamy tak krótko- moja nadzieja jeszcze w tych całorocznych odmianach:)
Ciasto to można również przygotować z malinami

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki: Tortownica 27 cm
    Biszkopt czekoladowy
    6 jaj M
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki ciemnego kakao
    50g mąki ryżowej
    50 g mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju


    Masa budyniowa:
    250 ml mleka
    2 żółtka

    1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
    2-3 łyżki cukru pudru

    100g chałwy waniliowej
    200 g masła


    Warstwa truskawkowa

    500g truskawek

    1 galaretka truskawkowa

    1 łyżka octu malinowego


    Polewa czekoladowa:

    125g kostki masła
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżki mleka
    3-4 łyżki kakao



    Dodatkowo 1/2 szklanki herbaty, lub wody z sokiem cytrynowym

    kilka truskawek do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Prosty torcik czekoladowy bezglutenowy z chałwą i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto czekoladowe bezglutenowe 1. Ciasto przygotowuję jak typowy biszkopt.
    Przesiewam mąki razem z proszkiem do pieczenia i kakao- kilkakrotnie, tak żeby wszystko się dobrze połączyło.
    Białka oddzielam od żółtek i ubijam ze szczyptą soli.
    Do ubitych białek stopniowo dodaję cukier, potem żółtka.
    Na końcu dodaję mieszaninę mąki i kakao, olej- delikatnie mieszam szpatułką.
    Przelewam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenie i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut ( do suchego patyczka)
    Upieczone ciasto studzę i przekrawam na dwa blaty.

    Ciasto ponczuje herbatą lub sokiem
  • masa chałowa 2. Mąkę ziemniaczaną mieszam z cukrem i rozpuszczam w 1/2 szklanki mleka.
    Resztę mleka zagotowuje i wlewam mieszaninę budyniową i gotuje, aż masa zgęstnieje- studzę.
    Masło ucieram na puszysto i dodaje po łyżce zimnego budyniu. Na końcu dodaję rozkruszona chałwę. Masę dokładnie mieszam i wykładam na dolny blat ciasta.
  • warstwa truskawkowa 3. Warstwa truskawkowa:
    Galaretkę rozpuszczam w pół litra wrzątku- odstawiam do studzenia.
    Truskawki myję, usuwam szypułki i kroję w plasterki. Gdy galaretka zaczyna lekko tężeć łączę z owocami, dodaje ocet malinowy i wykładam na masę.
    Truskawki od razu przykrywam drugim blatem ciasta
    Ciasto wkładam do lodówki na 2 godziny
    Polewa
    Masło rozpuszczam w rondelku, dodaje resztę składników i nie przerywając mieszania gotuję przez 5 minut. Lekko studzę i wylewam na ciasto, układam truskawki i wkładam ponownie do lodówki.

Porady

Ocet malinowy świetnie podkręca smak truskawek, ale można go zastąpić jabłkowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa budyniowa Masa Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować