Ciasto Czekoladowo-Pomarańczowe

4.49 (205 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Nasz autorski przepis. Połączenie delikatnego ciasta z bezą i masą pomarańczową...... Cudo :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO CZEKOLADOWE:
    - mąka pszenna: 1.75 szklanki
    - cukier: 1.5 szklanki
    - kakao: 0.75 szklanki
    - soda oczyszczona: 2 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - maślanka: 1 szklanka
    - olej: 0.5 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    - kawa (2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej zalać gorącą wodą): 1 szklanka
    BEZA:
    - białka: 5 sztuk
    - cukier: 30 dekagramów
    - sok z pomarańczy: 1 łyżka
    BUDYń WANILIOWO-POMARAńCZOWY:
    - mleko: 1 litr
    - żółtka: 5 sztuk
    - masło: 1 łyżka
    - pomarańcza: 1 sztuka
    - laska wanili: 0.5 sztuki
    - cukier waniliowy: 4 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 100 gramów
    DODATKOWO:
    - masło: 125 gramów
    POLEWA CZEKOLADOWA:
    - gorzka czekolada: 150 gramów
    - masło: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.49 (205 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do większej miski wlać maślankę, olej, jajka, wanilię. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników. Dodać suche składniki i zmiksować, krótko. Powoli dodawać gorącą kawę, mieszając. Ciasto przelać do jednej formy o średnicy 24cm lub podzielić na pół i przelać do dwóch tortownic. Piec około 35-40 min w 180 stopniach , lub do chwili kiedy patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Wystudzić.
  • 2. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, stale ubijając dodać stopniowo cukier, aż piana będzie lśniąca i cukier się rozpuści. Pod koniec dodać sok z pomarańczy. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć pergaminem i wylać pianę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120℃ na ok 70 minut. Wyjąć i pozostawić na pergaminie, aby ostygła.
  • 3. Budyń: Skórkę z pomarańczy zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Z całości mleka odlać ok. 3/4 szklanki mleka. Dodać do mleka: żółtka, cukier, ziarenka wanilii i mąkę. Całość dobrze zmiksować. Do gotującego się mleka z masłem wlewać powoli przygotowaną mieszaninę cały czas mieszając. Jeszcze chwilę pogotować budyń na małym ogniu ciągle mieszając, na koniec dodać sok i skórkę z pomarańczy. Gotowy budyń odstawić do wystygnięcia.

    Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem.
  • 4. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem.

    Składanie ciasta:

    Ciasto Czekoladowe - Masa Pomarańczowa - Beza - Masa Pomarańczowa - Ciasto Czekoladowe - Polewa

    http://domowe-wypieki.blogspot.com/2011/12/ciasto-czekoladowo-pomaranczowe.html
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować