Pasztet z kurzych wątróbek

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Pasztet o wyrazistym smaku - z dodatkiem piwa i malin.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Składnik główny:
    1500 g kurzych wątróbek

    Marynata:
    1 szklanka jasnego piwa
    80 g malin ze słoika (owoce i syrop)***
    1/2 pęczka natki pietruszki
    6 ząbków czosnku
    20 g przyprawy do piernika
    2 łyżki pieprzu ziołowego
    1 łyżka papryki słodkiej mielonej

    Pozostałe składniki:
    300 g marchewki
    100 g smalcu
    2 Kostki mięsne (po 10 g każda)
    5 jajek
    8 łyżek bułki tartej

    Dodatkowo:
    olej do wysmarowania blaszek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Piwa Pasztet

Pasztet z kurzych wątróbek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pas 1. Wątróbki opłukać, wysuszyć. Czosnek i natkę pietruszki posiekać. Składniki marynaty wymieszać - zalać wątróbki. Całość włożyć na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
  • pas 2. Zamarynowaną wątróbkę wyjąć z lodówki. Gotować razem z marynatą 15 min. Następnie dodać startą marchewkę, smalec i kostki mięsne. Gotować kolejne 15 min.
  • pas 3. Gotową masę lekko ostudzić...
  • pas 4. ... i zblendować. Następnie wystudzić całkowicie.
  • pas 5. Do wystudzonej masy wbić jajka - wymieszać. Następnie wsypać bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Przełożyć do blaszek (12 x 40, 13 x 40) natłuszczonych olejem.
  • pas 6. Pasztet piec 60 min (180 - 200 st. C).
  • pas 7. .....

Porady

*** Domowe przetwory - maliny zasypane cukrem, pasteryzowane. Czas przygotowania pasztetu nie uwzględnia czasu marynowania wątróbek i całkowitego studzenia masy po zblendowaniu (przed dodaniem jajek i bułki tartej).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Marynata Piwo Wątróbka drobiowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować