Jest to nieco zmieniona wersja popularnego przepisu na marchewkę po koreańsku. Przyprawy dobrałam wg własnego smaku i efekt bardzo przypadł do gustu także moim Bliskim. Polecam!
Składniki:
500 g obranej, startej na grubych oczkach tarki jarzynowej marchewki
6 małych czerwonych cebul (łącznie 250 g)
4 duże ząbki czosnku
3 łyżki soku z cytryny
½ szklanki oliwy lub oleju
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki cukru
2 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
po ½ łyżeczki mielonych przypraw – owoców kolendry, cynamonu, gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki mielonej ostrej papryki
1/5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
Nieco koreańska marchewka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę przełożyć do wysokiego naczynia, dodać obrane i posiekane cebulę oraz czosnek – wymieszać.
2.Do garnka wlać oliwę/olej, dodać wszystkie przyprawy, pomijając sok z cytryny, i zagotować, mieszając. Gorącą mieszanką zalać marchewkę z dodatkami i dokładnie wymieszać (składniki będą się bardzo burzyć). Na końcu wlać sok z cytryny i ponownie wymieszać. Naczynie przykryć i odłożyć w chłodne miejsce na co najmniej 3 godz.
Komentarze