Nieco koreańska marchewka

0 (0 ocen)

Jest to nieco zmieniona wersja popularnego przepisu na marchewkę po koreańsku. Przyprawy dobrałam wg własnego smaku i efekt bardzo przypadł do gustu także moim Bliskim. Polecam!

Składniki:

  • 500 g obranej, startej na grubych oczkach tarki jarzynowej marchewki
    6 małych czerwonych cebul (łącznie 250 g)
    4 duże ząbki czosnku
    3 łyżki soku z cytryny
    ½ szklanki oliwy lub oleju
    1 łyżeczka soli
    3 łyżeczki cukru
    2 liście laurowe
    6 kulek ziela angielskiego
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – owoców kolendry, cynamonu, gałki muszkatołowej
    ¼ łyżeczki mielonej ostrej papryki
    1/5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki Sok Przystawki Dodatki

Nieco koreańska marchewka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nieco koreańska marchewka 1. Marchewkę przełożyć do wysokiego naczynia, dodać obrane i posiekane cebulę oraz czosnek – wymieszać.
  • Nieco koreańska marchewka 2. Do garnka wlać oliwę/olej, dodać wszystkie przyprawy, pomijając sok z cytryny, i zagotować, mieszając. Gorącą mieszanką zalać marchewkę z dodatkami i dokładnie wymieszać (składniki będą się bardzo burzyć). Na końcu wlać sok z cytryny i ponownie wymieszać. Naczynie przykryć i odłożyć w chłodne miejsce na co najmniej 3 godz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować