Sałatka ziemniaczana z ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do sałatki najlepiej nadaje się odmiana sałatkowa ziemniaka.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie (można dodać na zapach gałązkę świeżego rozmarynu i 3 ząbki czosnku).
2. W czasie, gdy ziemniaki się gotują przygotowujemy marynatę do sałatki.
Jako bazę marynaty wykorzystujemy wywar warzywny lub rosół, jeśli nie mamy możemy wykorzystać kostkę rosołową i rozpuścić ją w 300 g wody.
Na patelni lub w garnku podgrzewamy olej i wrzucamy drobno posiekaną cebulkę. Dosłownie 2 minuty podsmażamy z dodatkiem cukru, nie może się zeszklić. Dolewamy gorący wywar warzywny i ocet winny, gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Marynatę doprawiamy solą i pieprzem oraz łyżką musztardy.
3. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. W przypadku dużych ziemniaków w półplasterki.
4. Pokrojone ziemniaki zalewamy gorącą marynatą i delikatnie mieszamy.
5. Dodajemy pokrojonego w plastry ogórka i posiekaną zieleninę. Całość mieszamy i doprawiamy w razie potrzeby.
6. Sałatka musi się schłodzić minimum 2 godziny w lodówce.
Najlepiej smakuje kolejnego dnia, gdy ziemniaki mocno przejdą marynatą.
Komentarze