陈皮鸡, czyli pomarańczowy kurczak

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tradycyjne danie w kuchni chińskiej, które przyjęło się w zachodniej kulturze, za sprawą orientalnych "fast foodów". Przepis został stworzony przez kulinarnego mistrza Eileen Yin-Fei Lo.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś kurczaka: 500 gramów
    - mąka ziemniaczana: 85 gramów
    - ryż basmati: 75 gramów
    - sos sojowy: 1 łyżka
    - imbir starty: 1 łyżka
    - Czosnek granulowany: 1 łyżka
    - olej do smażenia: 50 mililitrów
    SOS POMARAńCZOWY:
    - sok pomarańczowy, naturalny: 150 mililitrów
    - marmolada pomarańczowa: 85 gramów
    - mąka ziemniaczania: 2 łyżeczki
    - sól morska: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Marmolady Dania główne Sok

陈皮鸡, czyli pomarańczowy kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 陈皮鸡, czyli pomarańczowy kurczak 1. Umyte i oczyszczone piersi kurczaka pokroić na małe kawałki. Polać soją i posypać przyprawami, dobrze wymieszać. Odstawiać na 30 minut (może być dłużej). Następnie, obtoczyć w mące. W patelni rozgrzać olej, wkładać kurczaka i smażyć z obu stron na złoty kolor. Układać na ręczniku papierowym.
  • 陈皮鸡, czyli pomarańczowy kurczak 2. W soku rozpuścić mąkę i wraz z pozostałymi składnikami, zagotować w głębokiej patelni do momentu pokazania się bąbelków.
  • 3. Kiedy kurczaka obcieknie już z tłuszczu włożyć go do patelni z sosem pomarańczowym i dusić przez kilkanaście minut na małym ogniu. W tym czasie ugotować ryż.
  • 4. Ryż podawać polany sosem pomarańczowym z kurczakiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować