Tradycyjne danie w kuchni chińskiej, które przyjęło się w zachodniej kulturze, za sprawą orientalnych "fast foodów". Przepis został stworzony przez kulinarnego mistrza Eileen Yin-Fei Lo.
陈皮鸡, czyli pomarańczowy kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte i oczyszczone piersi kurczaka pokroić na małe kawałki. Polać soją i posypać przyprawami, dobrze wymieszać. Odstawiać na 30 minut (może być dłużej). Następnie, obtoczyć w mące. W patelni rozgrzać olej, wkładać kurczaka i smażyć z obu stron na złoty kolor. Układać na ręczniku papierowym.
2.W soku rozpuścić mąkę i wraz z pozostałymi składnikami, zagotować w głębokiej patelni do momentu pokazania się bąbelków.
3.Kiedy kurczaka obcieknie już z tłuszczu włożyć go do patelni z sosem pomarańczowym i dusić przez kilkanaście minut na małym ogniu. W tym czasie ugotować ryż.
4.Ryż podawać polany sosem pomarańczowym z kurczakiem.
Komentarze