Krupnik ukraiński - z kaszą gryczaną

5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ten krupnik różni się trochę od naszego rodzimego krupniku, ale jest równie smaczny i pożywny.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2-2,5 l tęgiego bulionu mięsnego
    marchewka
    pietruszka
    1/5 selera
    7 małych ziemniaków
    100 g kaszy gryczanej
    pieprz młotkowany z kolendrą
    sól do smaku
    3 jajka ugotowane na twardo
    posiekany koperek
    posiekana natka pietruszki
    posiekana kolendra
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Krupnik ukraiński - z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę.
    Zagotować bulion i dodać warzywa oraz kaszę gryczaną. Gotować ok 15 min.
    Dodać pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku.
    Dodać posiekany koperek, kolendrę i natkę.
    Zupę podawać gorącą posypaną drobno posiekanymi jajkami.
    Smacznego

Porady

Można wykorzystać pozostały niedzielny rosół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Ukraińska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować