Portugalska zupa marchewkowa (marchwiowa)

4.49 (160 ocen)

  • 15 min

Przepis dostałam od przyjaciółki, która wyszła za mąż za Portugalczyka :)

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:
    200 ml oliwy z oliwek
    1 duża cebula
    pół główki czosnku
    5 dużych marchewek
    sól, pieprz czarny
    pęczek natki pietruszki
    2 liście laurowe
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Portugalska zupa marchewkowa (marchwiowa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • portugalska zupa z marchwi 1. Na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek oraz liście laurowe około 10 -15 minut. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki następnie smażmy chwilę na oliwie.
  • zupa krem z marchwi 2. zalewamy wodą i gotujemy aż marchewka będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy w blenderze. Na sam koniec dodajemy natkę pietruszki.

Porady

sekret zupy tkwi w dużej ilości oliwy z oliwek , w której najpierw składniki smażymy a następnie gotujemy. zupa ma smak słodki ale przebija się ostrość czosnku i aromat natki pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Marchewka Oliwa z oliwek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Portugalska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować