Zapraszam na tajine wiosenny! Nazwa tajine tak naprawdę dotyczy glinianego naczynia. Można w nim gotować wszystko, a smak jest zupełnie inny niż z normalnego garnka.
Dla 4 osób
Składniki:
Idea jest jedna: dajemy wszystkie te warzywa, które lubimy!
Do swojego tajine użyłam:
1 dużego ziemniaka pokrojonego na ćwiartki
połowę bakłażana
połowę brokuła
całego pomidora
malutką główkę kapusty (mieszczącą się w dłoni)
garść oliwek (czarne i zielone)
pół szklanki zielonego groszku (u mnie był mrożony)
2 duże marchewki
2 małe cebule
łyżkę posiekanej pietruszki
Sos: 2 łyżki oleju mieszamy z 1,5 szklanki wody i dodajemy:
1 łyżeczkę papryki
1 łyżeczkę kurkumy
pół łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
Wiosenny tajine z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeśli ktoś nie posiada tajine polecam użyć głębokiej patelni o dość grubym dnie.
Warzywa myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy według uznania. Posiadaczom naczynia tajine polecam układać w piramidkę.
Zalewamy sosem i gotujemy na małym ogniu ok 40 min.
Można podać z grzankami i ostrym sosem typu harissa.
Komentarze