Cytrynowa pascha-straciatella z sosem z owoców leśnych

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Nieco zmodernizowany przepis na tradycyjną paschę.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - twaróg tłusty trzykrotnie mielony (najlepiej przy użyciu sitka do mielenia maku): 90 dekagramów
    - żółtka ugotowane na twardo: 2 sztuki
    - żółtka surowe: 3 sztuki
    - śmietana kremówka 36 %: 1.5 szklanki
    - cukier puder: 30 dekagramów
    - masło: 25 dekagramów
    - likier cytrynowy (np Finezja): 10 łyżek
    - kandyzowana skórka z cytryny: 8 łyżek
    - rodzynki: 6 łyżek
    - tabliczka czekolady: 1 sztuka
    - laska wanilii: 1 sztuka

    - maliny (mogą być mrożone): 20 dekagramów
    - jagody (mogą być mrożone): 20 dekagramów
    - cukier puder: 10 dekagramów
    - śmietana kremówka 36 %: 6 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Cytrynowa pascha-straciatella z sosem z owoców leśnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg zmielić trzykrotnie przy użyciu sitka do mielenia maku (najdrobniejszego). Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem w kąpieli wodnej. Dodać śmietankę i ucierać jeszcze chwilę, aż masa lekko zgęstnieje. Do ciepłej jeszcze masy dodać rozdrobnione masło i poczekać, aż się rozpuści. Dodać miąższ z laski wanilii. Do sera dodać starte na tarce od drobnych oczkach żółtka, likier, sok z cytryny i kogel-mogel. Wymieszać. Wsypać czekoladę pokrojoną w drobniutką kostkę i skórkę z cytryny. Masę serową wyłożyć do miski lub doniczki z dziurką. Obciążyć Schłodzić 3 godziny w lodówce.
  • 2. Owoce podgrzać w rondelku, posłodzić, zmiksować. Dodać śmietankę Polać gotową paschę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Maliny Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować