Smażone lody

5 (2 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Azjatycki deser który musisz koniecznie spróbować!

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 l lodów waniliowych
    2 jajka
    50 g cukru kryształu
    100 g wiórków kokosowych
    1 l oleju rzepakowego do smażenia

    sos:
    100 g świeżych malin, umytych
    100 ml śmietany 30%
    100 g cukru
    dodatkowo:
    2 brzoskwinie
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Smażone lody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Za pomocą gałkownicy formujemy z lodów kule o średnicy ok. 4-5 cm. Kulki mocno ściskamy w rękach. Kulki lodów układamy na blaszce posypanej wiórkami kokosowymi. Blaszkę z kulkami lodów wstawiamy do zamrażarki na mniej więcej 1,5-2 godziny. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy żółtka, mieszamy. Wiórki kokosowe wrzucamy do miski . Zamarznięte lody obtaczamy w przygotowanej pianie z białek i żółtek, następnie obsypujemy je mieszanką wiórków kokosowych mocno ściskając w dłoniach. Lody układamy z powrotem na blaszce, która wstawiamy ponownie do zamrażalnika na 30-40 minut. Ponownie obtaczamy lody w białku i we wiórkach.Tak przygotowane lody wstawiamy jeszcze raz do zamrażalnika mniej więcej na 1,5-2 godziny.
    sos:
    Maliny podgrzewamy z cukrem na patelni. Gotujemy na małym ogniu do momentu odparowania płynu. Na samym końcu dodajemy śmietanę.

    Do małego garnka wlewamy olej i mocno podgrzewamy (temperatura ok. 180°C). Do tak nagrzanego oleju wrzucamy pojedynczo mocno zmrożone lody. Smażymy ok. 30-40 sekund.Tak przygotowane lody szybko wyciągamy na papierowy ręcznik.Ja podałam deser na musie z malin z pokrojonymi brzoskwiniami.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować