1.Za pomocą gałkownicy formujemy z lodów kule o średnicy ok. 4-5 cm. Kulki mocno ściskamy w rękach. Kulki lodów układamy na blaszce posypanej wiórkami kokosowymi. Blaszkę z kulkami lodów wstawiamy do zamrażarki na mniej więcej 1,5-2 godziny. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy żółtka, mieszamy. Wiórki kokosowe wrzucamy do miski . Zamarznięte lody obtaczamy w przygotowanej pianie z białek i żółtek, następnie obsypujemy je mieszanką wiórków kokosowych mocno ściskając w dłoniach. Lody układamy z powrotem na blaszce, która wstawiamy ponownie do zamrażalnika na 30-40 minut. Ponownie obtaczamy lody w białku i we wiórkach.Tak przygotowane lody wstawiamy jeszcze raz do zamrażalnika mniej więcej na 1,5-2 godziny.
sos:
Maliny podgrzewamy z cukrem na patelni. Gotujemy na małym ogniu do momentu odparowania płynu. Na samym końcu dodajemy śmietanę.
Do małego garnka wlewamy olej i mocno podgrzewamy (temperatura ok. 180°C). Do tak nagrzanego oleju wrzucamy pojedynczo mocno zmrożone lody. Smażymy ok. 30-40 sekund.Tak przygotowane lody szybko wyciągamy na papierowy ręcznik.Ja podałam deser na musie z malin z pokrojonymi brzoskwiniami.Smacznego.
Komentarze