Tarta wiedeńska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiać mąkę razem z cukrem, dodać zimne masło, posiekać nożem, dodać jajko rozmącone ze śmietaną i szczyptą soli. Zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą. Przez ok. 1 godzinę schłodzić w zamrażalniku.
2.Wiórki zalać mlekiem.
3.Formę do tarty o średnicy 26cm posmarować masłem, wysypać bułka tartą.
4.Schłodzone ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, wyrównać brzegi.
Nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć, np. ziarnami fasoli. Piec w temp. 200st. 10 minut, zdjąć papier z fasolą, piec dalsze 5 minut (ciasto powinno nabrać słomkowego koloru).
5.Dobrze odcisnąć wiórki kokosowe, wymieszać je z serkiem waniliowym, wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu rozłożyć maliny.
6.Piec jeszcze ok. 30 minut w temp. 180st.
7.Po przestudzeniu oprószyć tartę cynamonem i cukrem pudrem.
8.* W pierwszym rzędzie powinien być użyty rabarbar, ale można przygotować tę tartę z truskawkami, czereśniami lub właśnie malinami.
Komentarze