Tarta wiedeńska

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Oprószona cukrem pudrem wygląda jak przysypana pierwszym śniegiem. Zapraszam na zimowy podwieczorek.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 20 dekagramów
    - cukier puder: 5 dekagramów
    - masło: 10 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - śmietana 18% (gęsta): 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta

    - wiórki kokosowe: 20 dekagramów
    - mleko: 1.5 szklanki
    - waniliowy serek homogenizowany: 40 dekagramów
    - maliny: 20 dekagramów

    - cukier puder i cynamon (do oprószenia): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta wiedeńska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę razem z cukrem, dodać zimne masło, posiekać nożem, dodać jajko rozmącone ze śmietaną i szczyptą soli. Zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą. Przez ok. 1 godzinę schłodzić w zamrażalniku.
  • 2. Wiórki zalać mlekiem.
  • 3. Formę do tarty o średnicy 26cm posmarować masłem, wysypać bułka tartą.
  • 4. Schłodzone ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, wyrównać brzegi.
    Nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć, np. ziarnami fasoli. Piec w temp. 200st. 10 minut, zdjąć papier z fasolą, piec dalsze 5 minut (ciasto powinno nabrać słomkowego koloru).
  • 5. Dobrze odcisnąć wiórki kokosowe, wymieszać je z serkiem waniliowym, wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu rozłożyć maliny.
  • 6. Piec jeszcze ok. 30 minut w temp. 180st.
  • 7. Po przestudzeniu oprószyć tartę cynamonem i cukrem pudrem.
  • 8. * W pierwszym rzędzie powinien być użyty rabarbar, ale można przygotować tę tartę z truskawkami, czereśniami lub właśnie malinami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Serek Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Austriacka Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować