Wytrawna pasta z gruszką w roli głównej. Owoc świetnie komponuje się z wędzonymi dodatkami – makrelą oraz żółtym serem. Pozostałe składniki dopełniają nietuzinkowy, charakterny smak i aromat smarowidła.
35 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
3 małe dojrzałe gruszki (łącznie ok. 250 g)
1 duża biała cebula (150 g)
3 ząbki czosnku
40 g szczawiu
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 nieduża wędzona makrela (222 g)
100 g wędzonego żółtego sera
1 łyżeczka curry w proszku
szczypta chilli w proszku
sól do smaku
pieprz kolorowy mielony do smaku
Pasta z wytrawną gruszką, wędzona makrelą i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pozbawione gniazd nasiennych gruszki pokroić w małą kostkę, obraną cebulę i czosnek oraz szczaw posiekać. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać gruszki i rozdrobnione warzywa, wsypać curry i chilli. Składniki smażyć 10 min, co jakiś czas mieszając, po czym wystudzić.
Makrelę pozbawić skóry i ości, mięso przełożyć do miski. Dodać smażone składniki, starty na grubych oczkach tarki jarzynowej ser, a także posiekaną zieleninę. Całość dokładnie utrzeć z dodatkiem soku z cytryny. Na końcu pastę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze