1.Kaszę wsypujemy do pojemnika, dodajemy po pół łyżeczki soli oraz cukru i przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Z ogórków usuwamy nasionka, następnie kroimy w słupki. Marchewkę obieramy i kroimy tak jak ogórka.
Makrelę obieramy z ości i skóry i mieszamy z tuńczykiem. Doprawiamy odrobiną soku z cytryny.
Kiedy kasza przestygnie, maczamy dłonie w wodzie, formujemy kulkę i układamy na nori.
Równomiernie rozkładamy na całym płacie, zostawiając około centymetra czystych wodorostów.
2.Na kaszy układamy wałeczek ryby, kawałek marchewki oraz ogórka, odrobinę kiełków, szczypiorek i zwijamy.
Część, którą pozostawiliśmy 'czystą' smarujemy sosem sojowym.
Gotowe sushi kroimy na kawałki.
Podajemy z odrobiną wasabi i sosem.
Komentarze