Kuskushi!

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Czy sushi może być jeszcze zdrowsze? ;)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kasza kuskus: 300 gramów
    - arkusze wodorostów nori: 6 sztuk
    - sól morska do smaku: 0.5 łyżeczki
    - cukier brązowy jasny: 0.5 łyżeczki
    - makrela wędzona: 0.5 sztuki
    - tuńczyk w puszcze W KAWAŁKACH: 0.5 puszki
    - szczypiorek cienki/pęczek: 6 sztuk
    - marchewka młoda slodka: 1 sztuka
    - ogórek świeży: 0.25 sztuki
    - kiełki rzodkiewki: 50 gramów
    - sos sojowy,: 50 mililitrów
    - pasta wasabi (ok. 1 czubata łyżeczka): 1 łyżeczka
    - sok z cytryny do smaku: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kuskushi! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę wsypujemy do pojemnika, dodajemy po pół łyżeczki soli oraz cukru i przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.

    Z ogórków usuwamy nasionka, następnie kroimy w słupki. Marchewkę obieramy i kroimy tak jak ogórka.

    Makrelę obieramy z ości i skóry i mieszamy z tuńczykiem. Doprawiamy odrobiną soku z cytryny.

    Kiedy kasza przestygnie, maczamy dłonie w wodzie, formujemy kulkę i układamy na nori.
    Równomiernie rozkładamy na całym płacie, zostawiając około centymetra czystych wodorostów.
  • 2. Na kaszy układamy wałeczek ryby, kawałek marchewki oraz ogórka, odrobinę kiełków, szczypiorek i zwijamy.

    Część, którą pozostawiliśmy 'czystą' smarujemy sosem sojowym.

    Gotowe sushi kroimy na kawałki.
    Podajemy z odrobiną wasabi i sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kuskus Makrela wędzona Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować